Переволочнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Бегущая строка в HTML
Вас вітає Переволочнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Меню сайту
Розклад уроків
Цікаве навчання
Сторінка географа
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Ми у світі
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46
ЧОІППО
Головна » Файли » У світі живої природи

РОДИНА БОБОВІ
19.01.2015, 23:24

КВАСОЛЯ ЗВИЧАЙНА

Хто знає, чим можна пояснити те, що раніше люди у повсякденному хар­чуванні надавали перевагу квасолі? Чи у них було часу більше, чи розуму? А можливо, вони знали про неї щось таке, чого не знаємо ми. Бо колись казали:

борщ без квасолі - це все одно, що ложка без ручки.

Дорослі повчали дітей: якщо будеш їсти квасольку, не болітиме животик і серце буде здорове.

А було ж отих страв із квасолі - на всі смаки! Особливо виручала вона у дні постів, коли не їли м'яса. Квасоля повністю заміняла його. Щоп'ятниці варили традиційну "бобову юшку".

Звечора замочували квасолю, а вранці заливали свіжою водою і варили до готовності (поки не розвариться), додавали туди пахучої олії, смаженої цибулі та подрібненого насіння кропу.

Часто були на столі пиріжки з квасолею або квасоляники - пиріжки без тіста. Готову варену квасолю розминали, змішували з розмоченими родзин­ками, робили маленькі пиріжки, посипали тертими сухарями та цукровою пуд­рою або просто цукром і подавали до столу.

У різні страви клали квасолю, але твердо знали, що її, як і картоплю, си­рою їсти не можна.

Що знали про квасолю наші предки, чому так цінували її? (У древній Мексиці навіть контрибуцію платили зернами квасолі. Як бачите, прирівню­вали до ціни золота). Можливо, вони вже тоді знали, що квасоля має всі ос­новні речовини, необхідні для повноцінного харчування.

Білок її за складом близький до тваринних білків, тобто до м'яса та риби, а за якістю прирівнюється до дієтичних курячих яєць. До того ж дуже добре засвоюється організмом.

У квасолі є всі необхідні амінокислоти, каротин та вітаміни С, В1 В2 В у РР. Квасоля містить багато вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот. А скільки у ній мінеральних сполук! Серед них калій, фос­фор, цинк, залізо, мідь. За вмістом цинку і міді квасоля займає першість се­ред багатьох овочів.

Ось чому вона - цінний дієтичний продукт, який підсилює секрецію шлун­кового соку. (Пюре з квасолі — дієтична страва при гастритах для людей з пониженою кислотністю та при захворюваннях печінки).

Квасоля-дієвий сечогінний засіб при ниркових набряках або серцево-су­динній недостатності. Це - завдяки солям калію, які містяться в ній.

У народній медицині застосовували боби квасолі при хронічному ревма­тизмі, нирковій водянці (як сечогінний засіб -у вигляді настою ЗО г на 1 літр

води по півсклянки 3-4 рази на день). А від серцевої водянки пили відвар тра­ви (стебел) квасолі разом із бобами (стулками плодів).

Зверталися за допомогою до квасолі ті, хто страждав від ожиріння: при регулярному вживанні квасолі за два-три роки повністю позбавлялись його. Лікували жирові переродження печінки, подагру, гіпертонію, рани, хвороби шкіри, екзему, вугрі.                                           

З успіхом лікували і незапущений діабет. У 1946 році вчені довели, що екстракт квасолі знижує у хворих на діабет вміст цукру в крові на 30-40

відсотків протягом десяти годин.

Зауважимо: квасолею лікувалися здебільшого ті, хто з якоїсь причини не споживав її регулярно. Бо тому, хто достатньо їв смачних страв із квасолі, не потрібно було варити боби і пити відвар як ліки.

Красуні робили маски на обличчя з теплої розтертої квасолі, змішаної з олією та медом. Або ще: змішували протерту квасолю із соком обліпихи чи лимона. Від цього шкіра обличчя не мала ні вугрів, ні зморщок, була гладень­кою, як на зрілій квасолині.      

Прожарені зерна квасолі мололи і одержували приємну пахучу пудру, а

також цілющу присипку від попрілостей у дітей.

Відвари квасолі ніколи не виливали. В них відновлювали шерстяний одяг

(1 кг квасолі на 1 л води).

Квасоля — невибаглива родюча рослина, доступна всім. Користуватися нею можна весь рік - спочатку молодими, зеленими бобами, потім - зрілими зерна­ми, які дуже добре зберігаються. А щоб не заводились у квасолі довгоносики, інші шкідники, треба покласти до неї кілька неочищених зубочків часнику.

Легенда про горох

Вигнав Бог Адама з раю. Мусів він взятися за роботу: обробляти землю, щоб прогодувати себе з Євою. І от почав він орати землю, довелося ходити за плугом. Важко було Адаму звикати до тяжкої праці.

Він ходив за плугом і дуже плакав. І де впали на землю його сльози, там

виріс горох.

Загадка

Без рук, без ніг, а пнеться на батіг.

Прикмети

Польова конюшина перед негодою складає листя і схи­ляє голівку; листя розправляє, суцвіття піднімає - на ясну стійку погоду.

Категорія: У світі живої природи | Додав: szhmaka | Теги: легенди, покритонасінніІ, родина бобові, приказки і прикмети, загадки про бобові, короткі розповіді про практичне зас, дводольні, квасоля, легенда про горох
Переглядів: 1154 | Завантажень: 0 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Кошик
Ваш кошик порожній
За київським часом
Пошук
Календар
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
  • Прилуцький РМК
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • МОН України

    Copyright MyCorp © 2019
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz