Щодо хлібних злаків, то, за українським народним віруванням, одразу ж після створення світу ні жита, ні пшениці не було. А пшениця виникла уже опісля з куколю, а жито — із стоколосу. А ще розповідають, що пшениця виросла зі сліз Адама, змішаних із землею, взятою прабатьками, за велінням Божим, біля райського порогу; а зі сліз Єви, змішаних з тією ж землею, виросла конопля.
Інша легенда говорить, що коли не було ще хлібних злаків, люди годувалися липовим листом та "потрохом" з дерев, тобто тим, що сиплеться з деревних червоточин. Тоді Господь дав пшеницю - тільки не людині дав Він її, а собаці: той заскавулів од голоду, Бог і кинув йому з неба колос пшениці просто в пащу. Людина вихопила в собаки цей колос, посіяла і розвела таким чином пшеницю. Ось чому людям гріх убивати собаку - ми їмо його пайку.
жито
Жито посівне вирощується по всій території України як зернова культура. З лікувальною метою використовують житній хліб і висівки. Житній хліб належить до сильних збудників шлункової секреції. Затримуючись у шлунку 3-4 години, він є його механічним і хімічним подразником. Житній хліб виявляє легку послаблюючу дію і особливо корисний при тривалих запорах. Розмочений у гарячому молоці житній хліб або тепле житнє тісто прикладають до наривів і твердих болісних пухлин для прискорення їхнього визрівання, розм'якшення та розсмоктування.
Відвар житніх висівок вживають як пом'якшувальний та відхаркувальний засоби і при проносах.
Прислів'я і приказки
Хто полю годить, тому жито родить.
Грім гримить - хліб добре родить.
Хто житній хліб вживає, тому
Бог здоров'я прибавляє.
Прикмети
Якщо до 7 липня (Івана Купала) жита виколосяться - буде гарний урожай.
Прийшов Варфоломій (7 вересня) - жито на зиму сій,
ОВЕС
Овес посівний вирощують як важливу кормову і круп'яну рослину по всій території України. З лікувальною метою використовують неочищене зерно, крупи, борошно, солому і траву - стебла і листки зелених рослин.
Вівсяні крупи і борошно, які містять збалансовану кількість легкозасвоюваних, багатих на незамінні амінокислоти білків, вуглеводів, жирів і вітамінів групи В, широко використовують у дієтичному й дитячому харчуванні. Приготовлені з них страви (каші, слизисті відвари, супи) вживають як поживний дієтичний і обволікаючий засоби при гострих запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової системи, порушенні ритму серцевої діяльності та при залізодефіцитній анемії. Вівсяний куліш рекомендують вживати при туберкульозі легень, дають дітям, хворим на золотуху. Настій з неочищеного зерна дають пити при діабеті. Встановлено, що настоянка зеленої висушеної рослини має заспокійливі та снодійні властивості. Її вживають для збудження апетиту й підвищення загального тонусу організму, як вітрогінний засіб.
Борошно і вівсяні пластівці використовують для косметичних масок, а відвар трави або соломи - для ванн, примочок та обмивань при ревматизмі, рахіті, обмороженнях і різних шкірних хворобах та для гарячих компресів на ділянку нирок як засіб, що полегшує проходження каменів.
Прикмети
11 серпня дозрілий овес вдруге, зеленіє - осінь буде дощова.
Якщо до Різдва під дахом було багато бурульок - добре вродить овес, загалом, ярі культури.
Загадки про Злакові рослини
1. Що то за твір, що ні чоловік, ні звір, а має вуса? (Ячмінь)
2. Є коси, та не з волосся,
Є зерно, та не колосся. (Кукурудза)
|