ЛОБОДА БІЛА
Лобода біла трапляється у посівах, на городах, засмічених місцях, біля доріг по всій території України. Має антибактеріальні властивості. Її використовують як протизапальний, болетамувальний, відхаркувальний, проносний, сечогінний і протиглистний засоби. Всередину настій трави приймають при кашлі, бронхітах, туберкульозі легень, виразковій хворобі, запаленні і спазмах органів травлення, при неврастенії, істерії, мігрені, паралічах, судомі та золотусі. Зовнішньо настій трави використовують при карієсі зубів, для лікування ран, спричинених укусами комах, при захворюваннях шкіри.
Порошком із сухих листків присипають запрілості у дітей. Свіжі листки вживають як ефективний протицинговий засіб.
Рекомендують включати молоді листки у салати, супи, соуси, борщі лікувально-профілактичного раціону.
БУРЯК ЗВИЧАЙНИЙ
Буряк звичайний (столовий) культивують у всіх районах України як овочеву рослину. Використовують коренеплоди і листки.
Лікувальне значення столових буряків зумовлене наявністю у них багатьох фізіологічне активних речовин. У столових буряках є цукри, органічні кислоти, білок, каротин, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, барвники та сполуки калію, магнію, заліза, міді, ванадію, бору, йоду, марганцю, кобальту, літію, молібдену, рубідію, фтору і цинку. Сік столових буряків стимулює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, загримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на функцію статевих залоз, поліпшує зір. Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості соку столових буряків. Сирий і квашений буряк - ефективний засіб при лікуванні цинги. Свіжонатертий буряк прикладають до ран, а сік закапують у ніс при нежиті. Свіжий буряковий сік п'ють по півсклянки 3-4 рази на день при ракових захворюваннях.
Буряк вважають індикатором здоров'я: якщо з'їсти столовий буряк і через короткий час сеча буде мати багато пігментів, то це означає, що імунітет майже відсутній.
Прикмета
Якщо біля буряків багато сухої гички - осінь буде тепла й суха.
Загадка
Ми цукрові, ми кормові,
Є брати у нас столові.
Учні всі у вашій школі
Виривали нас у полі.
Ми зростали там рядками,
Люди звуть нас ... (буряками).
ШПИНАТ ГОРОДНІЙ
Шпинат городній у дикому стані не зустрічається. Походить з Південно-Західної Азії. На території України його культивують як овочеву рослину. Листки рослини містять вітаміни В1, В2 К, Е, аскорбінову та інші органічні кислоти, ліпіди, вуглеводи, сполуки йоду, заліза, фосфору, калію, кальцію та магнію. У складі білків є всі незамінні амінокислоти. Шпинат використовують для приготування перших і других страв, але особливо корисно вживати його у сирому вигляді як салат. Він посилює перистальтику кишок, виявляє легку проносну дію. Високий вміст фенольних сполук зумовлює капілярозміцнюючі, протисклеротичні й протизапальні властивості шпинату. Використовують його як засіб, що створює лікувальний фон. Корисно вживати шпинат дітям, вагітним і ослабленим хворим.
У вигляді супів, пюре тощо його призначають при ожирінні. Як джерело вітамінів, шпинат використовують у дієтотерапії та при так званому весняному лікуванні.
У народній медицині настій з листків шпинату вживають при недостатній перистальтиці кишечника.
Протипоказано вживати шпинат при нирковокам'яній хворобі, нефритах, подагрі, захворюваннях печінки, жовчного міхура й підшлункової залози. Слід також пам'ятати, що страви зі шпинату треба їсти свіжими або зберігати у холодильнику, оскільки при кімнатній температурі у них утворюються отруйні речовини, небезпечні для здоров'я людини.
|