КВАСОЛЯ ЗВИЧАЙНА
Хто знає, чим можна пояснити те, що раніше люди у повсякденному харчуванні надавали перевагу квасолі? Чи у них було часу більше, чи розуму? А можливо, вони знали про неї щось таке, чого не знаємо ми. Бо колись казали:
борщ без квасолі - це все одно, що ложка без ручки.
Дорослі повчали дітей: якщо будеш їсти квасольку, не болітиме животик і серце буде здорове.
А було ж отих страв із квасолі - на всі смаки! Особливо виручала вона у дні постів, коли не їли м'яса. Квасоля повністю заміняла його. Щоп'ятниці варили традиційну "бобову юшку".
Звечора замочували квасолю, а вранці заливали свіжою водою і варили до готовності (поки не розвариться), додавали туди пахучої олії, смаженої цибулі та подрібненого насіння кропу.
Часто були на столі пиріжки з квасолею або квасоляники - пиріжки без тіста. Готову варену квасолю розминали, змішували з розмоченими родзинками, робили маленькі пиріжки, посипали тертими сухарями та цукровою пудрою або просто цукром і подавали до столу.
У різні страви клали квасолю, але твердо знали, що її, як і картоплю, сирою їсти не можна.
Що знали про квасолю наші предки, чому так цінували її? (У древній Мексиці навіть контрибуцію платили зернами квасолі. Як бачите, прирівнювали до ціни золота). Можливо, вони вже тоді знали, що квасоля має всі основні речовини, необхідні для повноцінного харчування.
Білок її за складом близький до тваринних білків, тобто до м'яса та риби, а за якістю прирівнюється до дієтичних курячих яєць. До того ж дуже добре засвоюється організмом.
У квасолі є всі необхідні амінокислоти, каротин та вітаміни С, В1 В2 В у РР. Квасоля містить багато вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот. А скільки у ній мінеральних сполук! Серед них калій, фосфор, цинк, залізо, мідь. За вмістом цинку і міді квасоля займає першість серед багатьох овочів.
Ось чому вона - цінний дієтичний продукт, який підсилює секрецію шлункового соку. (Пюре з квасолі — дієтична страва при гастритах для людей з пониженою кислотністю та при захворюваннях печінки).
Квасоля-дієвий сечогінний засіб при ниркових набряках або серцево-судинній недостатності. Це - завдяки солям калію, які містяться в ній.
У народній медицині застосовували боби квасолі при хронічному ревматизмі, нирковій водянці (як сечогінний засіб -у вигляді настою ЗО г на 1 літр
води по півсклянки 3-4 рази на день). А від серцевої водянки пили відвар трави (стебел) квасолі разом із бобами (стулками плодів).
Зверталися за допомогою до квасолі ті, хто страждав від ожиріння: при регулярному вживанні квасолі за два-три роки повністю позбавлялись його. Лікували жирові переродження печінки, подагру, гіпертонію, рани, хвороби шкіри, екзему, вугрі.
З успіхом лікували і незапущений діабет. У 1946 році вчені довели, що екстракт квасолі знижує у хворих на діабет вміст цукру в крові на 30-40
відсотків протягом десяти годин.
Зауважимо: квасолею лікувалися здебільшого ті, хто з якоїсь причини не споживав її регулярно. Бо тому, хто достатньо їв смачних страв із квасолі, не потрібно було варити боби і пити відвар як ліки.
Красуні робили маски на обличчя з теплої розтертої квасолі, змішаної з олією та медом. Або ще: змішували протерту квасолю із соком обліпихи чи лимона. Від цього шкіра обличчя не мала ні вугрів, ні зморщок, була гладенькою, як на зрілій квасолині.
Прожарені зерна квасолі мололи і одержували приємну пахучу пудру, а
також цілющу присипку від попрілостей у дітей.
Відвари квасолі ніколи не виливали. В них відновлювали шерстяний одяг
(1 кг квасолі на 1 л води).
Квасоля — невибаглива родюча рослина, доступна всім. Користуватися нею можна весь рік - спочатку молодими, зеленими бобами, потім - зрілими зернами, які дуже добре зберігаються. А щоб не заводились у квасолі довгоносики, інші шкідники, треба покласти до неї кілька неочищених зубочків часнику.
Легенда про горох
Вигнав Бог Адама з раю. Мусів він взятися за роботу: обробляти землю, щоб прогодувати себе з Євою. І от почав він орати землю, довелося ходити за плугом. Важко було Адаму звикати до тяжкої праці.
Він ходив за плугом і дуже плакав. І де впали на землю його сльози, там
виріс горох.
Загадка
Без рук, без ніг, а пнеться на батіг.
Прикмети
Польова конюшина перед негодою складає листя і схиляє голівку; листя розправляє, суцвіття піднімає - на ясну стійку погоду.
|